Zavarovanje terjatev za podjetja

Zavarovanje terjatev za podjetja

Izterjava terjatev 0 Komentar

Zavarovanje terjatev je ena izmed opcij, kako lahko podjetje izboljša svoj finančni tok. Postopek, ki je namreč vezan na to, se imenuje odkup terjatev. Gre za to, da ima podjetje do svojih strank tak odnos, da je mogoč odlog plačila. Torej za koriščeno storitev oziroma dobavo izdelkov ni treba plačati takoj, ampak nekoliko kasneje. Ta rok določi vsako podjetje samo.

Če ima torej podjetje do strank terjatve, ki še niso bile poravnane in rok za plačilo še ni potekel, lahko na račun izdanih računov dobi sredstva predčasno

Odkup terjatev podjetju pomaga, da hitreje pride do denarja

Da razložimo postopek nekoliko podrobneje. Podjetje, ki ima do strank terjatve, ki bodo mogoče v plačilo zapadle šele čez nekaj tednov, znajde pa se v obdobju, ko ima visoke stroške, je lahko naenkrat v težavah. To se pogosto zgodi sploh v tem decemberskem času, ko je število nakupov naenkrat veliko, kar je za podjetje super. Vseeno pa če plačila ne dobi takoj, lahko pride do zastojev v procesu poslovanja. Tako je lahko težko z razpoložljivi sredstvi strankam omogočiti takojšnjo dobavo. Tega pa si nobeno podjetje ne želi.

Zavarovanje terjatev oziroma odkup terjatev se izkaže kot odlična metoda razrešitve take situacije. Podjetje namreč dobi od ponudnika takih storitev izplačanega večino denarja, na katerega bi sicer moralo čakati še nekaj časa. Tako si lahko finančno hitro opomore, saj postopek običajno steče že v nekaj urah ali dneh.

Običajno je podjetje upravičeno do 80 % vrednosti celotnega zneska računov, ki jih priloži ponudnikov. Preostali znesek dobi nekoliko kasneje; takrat ko stranka dejansko plača. Na tak način ponudnik del zneska zavaruje, če bi imel slučajno opravka z neplačniki.

Podjetje naj sicer pred odločitvijo za ponudnika preveri, katere so razlike med njimi. Vsak ponudnik namreč posluje pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zato se je dobro v zvezi s tem predhodno pozanimati, da boste lahko izbrali najboljšo možnost zase.

Author

Back to Top