Odkup dolga pred zapadlostjo

Odkup dolga pred zapadlostjo

Izterjava terjatev 0 Komentar

Običajno se odkup dolga opravlja v primeru neplačil ali kakšnih drugih težav, takrat nam terjatve ne predstavljajo več uporabnih sredstev, temveč le breme, ki se ga želimo znebiti. Takšna situacija je v vsakem primeru zelo neugodna, ne moremo računati na to, da bomo uspeli iztržiti celoten znesek, pravzaprav lahko terjatev prodamo le za bistveno manjšo vsoto, brez izgube gotovo ne bo šlo. Za nameček bomo imeli s celotnim postopkom verjetno tudi kar nekaj dela. Drugače je v primeru odkupa terjatve pred datumom zapadlosti – resda je to pravzaprav povsem enak postopek, a v praksi ima čisto drugačen namen.

Odkup dolga pred zapadlostjo ne služi temu, da se rešimo tveganih terjatev in vsaj nekaj iztržimo iz dolgov, ki ne bodo nikoli v celoti poravnani. Pogosto se odkup pred zapadlostjo opravlja tudi pri kupcih z dobro boniteto in odlično plačilno disciplino. Ravno v takšnih primerih ima faktoring, kot pravimo storitvi odkupa nezapadlih terjatev, najbolj opazne prednosti.

Odkup dolga pri poslovanju z zanesljivimi kupci

Čeprav odkup dolga pogosto povezujemo s težavami s kupci, se ta storitev opravlja tudi pri zanesljivih kupcih. V tem primeru lahko pričakujemo, da bomo deležni nekaterih specifičnih prednosti.

Predvsem lahko pričakujemo, da bomo dobili bistveno večji delež zneska prodane terjatve. Pravzaprav bo verjetno poravnan skoraj cel znesek, le minimalni stroški bodo nastali – morda odstotek ali dva. S tem postane odkup dolga na dolgi rok povsem sprejemljiva opcija tudi za podjetja, ki sicer nimajo težav s slabimi kupci. Denar namreč dobimo takoj, minimalne stroške pa hitro zasenčijo prednosti stalne likvidnosti in razpoložljive zaloge uporabnih sredstev. Pri poslovanju z zanesljivimi kupci bomo plačilo dobili takoj, sredstva pa lahko vedno porabimo za poravnavanje obveznosti in za izkoriščanje posebnih priložnosti, ki se pokažejo, če smo nanje dobro pripravljeni.

Terjatve za odkup dolga

Ne moremo pa vedno pričakovati, da bo možno terjatve enostavno prodati. Z odkupom nezapadlih terjatev se ukvarjajo faktorji, ki imajo svoje pogoje. Sprejemajo terjatve pri zanesljivih kupcih z dobro bonitetno oceno. Dosti je odvisno tudi od samega podjetja, predvsem od obsega poslovanja oziroma obsega prometa pri terjatvah, ki jih nameravamo oddati v odkup. Na podlagi teh podatkov se oblikuje točna ponudba, ki je lahko zelo ugodna.

Manj sreče bodo imeli tisti, ki imajo malo prometa in morda poslujejo s kakšnimi bolj tveganimi kupci. Ne moremo pričakovati dobre ponudbe za faktoring, saj želijo faktorji odkup dolga opraviti z minimalnim tveganjem in čim višjo predvidljivostjo. Če to ne gre, bodo stroški višji oziroma sploh ne bomo mogli dobiti faktorja za odkup terjatev.

Odkup dolga na dolgi rok

Pogosto se odkup terjatev predstavlja kot hitra rešitev, če potrebujemo zalogo likvidnih sredstev. A faktoring se še bolje izkaže v primeru, da želimo na ta način financirati svoje redno poslovanje. Vedno bomo namreč takoj dobili sredstva iz prodaje, pri tem pa lahko kupcem ponudimo še boljše plačilne pogoje. Na zalogi bomo imeli likvidna sredstva, s katerimi izkoristimo priložnosti za poslovno rast in razvoj. Na dolgi rok pa ima odkup dolga še druge prednosti, ki jih bomo hitro spoznali in s pridom izkoristili.

Author

Back to Top