Kaj je upravljanje terjatev?

Kaj je upravljanje terjatev?

Izterjava terjatev 0 Komentar

Pri poslovanju se neizogibno srečujemo z nekaterimi tveganji, ki se v praksi naposled pokažejo predvsem kot zamujena in neporavnana plačila. Tako nastanejo terjatve, v katerih je ujet kapital, ki nam pri poslovanju ne more prav nič pomagati, pravzaprav lahko povzroči še druge težave. Upravljanje terjatev je zato ključnega pomena, če želimo poslovati brez takšnih ovir. Uspešna izterjava dolgov skrbi za likvidnost, prav tako lahko lažje načrtujemo poslovanje, če imamo zagotovilo, da bodo vsi računi poravnani pravočasno.

Upravljanje terjatev je lahko v večjih podjetjih zelo zahtevno, tveganj pri poslovanju pa ne moremo vedno povsem odpraviti. Priporoča se, da te naloge zaupamo strokovnjakom, bodisi zunanjim podjetjem bodisi interni ekipi.

Profesionalno upravljanje terjatev

Profesionalno upravljanje terjatev je gotovo ena izmed tistih rešitev, ki ponujajo najboljši končni rezultat. V tem primeru namreč odprte terjatve preprosto prepustimo strokovnjakom, z njimi pa nimamo več dela in skrbi. Ne gre le za zapadle terjatve, temveč tudi za vse nove fakture, s katerimi je včasih še več dela. Strokovnjaki torej prevzamejo odgovornost za sledenje terjatvam, opozarjanje in opominjanje dolžnikov, po potrebi tudi za izterjavo, če plačila do določenega roka ne dobimo. Že na ta način se močno razbremenimo pri poslovanju, medtem ko so na voljo tudi nekatere druge rešitve, ki ponujajo še boljši rezultat. V vsakem primeru je pametno izbrati finančne strokovnjake, ki ponujajo storitve s tega področja, izkušeni strokovnjaki bodo znali pripraviti prilagojene rešitve za vsako situacijo.

Različne rešitve za upravljanje terjatev

Vsekakor ima profesionalno upravljanje terjatev že takoj veliko prednost v tem, da nas pri poslovanju močno razbremeni. Pričakujemo lahko tudi dobre rezultate pri zagotavljanju rednih plačil in pri poravnavi dolgov tistih, ki s plačilom že dolgo zamujajo. Z nekaterimi naprednejšimi storitvami pa lahko dosežemo še boljši učinek, ki prinaša dodano vrednost za poslovanje podjetja.

Ena možnost je recimo faktoring, ki običajno predstavlja celovito rešitev za delo s terjatvami. V tem primeru sicer lahko pričakujemo še dodatne prednosti, ki ne izvirajo zgolj iz poravnave odprtih obveznosti in zapadlih računov. Faktoring namreč ponuja takojšnje plačilo odprtih terjatev, običajno že v 24 urah po tem, ko je račun izdan. Sredstva za to zagotovi faktor, torej finančni strokovnjak, ki storitev ponuja. Ob tem prevzame tudi odgovornost za izterjavo dolga pri dolžniku, torej res v celoti odpravi vse skrbi in opravke pri upravljanju terjatev. Ker sredstva dobimo že takoj, je likvidnost zagotovljena, s tem pa imamo bistveno več svobode pri poslovanju in veliko večjo finančno varnost.

Druge možnosti za upravljanje terjatev

Seveda imamo pri delu s terjatvami tudi druge možnosti, o katerih presojamo glede na to, s kakšnimi težavami se soočamo in koliko dela pravzaprav imamo. Profesionalno upravljanje terjatev je vedno priporočljiva opcija, nastanejo pa pri tem določeni stroški, ki morda v nekaterih primerih ne bodo upravičeni. Predvsem v manjših podjetjih je možno terjatve učinkovito nadzorovati tudi brez zunanje pomoči, še posebej če imamo za pregled nad poslovanjem podjetja na voljo zmogljive računalniške programe. Prav tako imamo v kakšnih kritičnih situacijah na voljo možnost strokovnega svetovanja in pomoči, tako da nismo prepuščeni zgolj samim sebi.

Author

Back to Top