Donosna investicija prinaša tudi več tveganja!

Donosna investicija prinaša tudi več tveganja!

Splošne teme 0 Komentar

Gotovo vsakega investitorja zanima donosna investicija, a to običajno pomeni, da bo višje tudi tveganje. Tu je treba najti kompromis, ki je sprejemljiv glede na to, kakšna pričakovanja imamo in kakšna tveganja smo pripravljeni sprejeti. Čisto možno je, da bomo že med investicijami z nizko stopnjo tveganja našli kakšne dobre opcije, gotovo pa je pametno premisliti tudi o bolj tveganih investicijah, ki nam prinašajo višje donose.

Le redko se odločamo za posamezne investicije, sploh na dolgi rok bomo ugotovili, da se splača sredstva vložiti v več različnih investicij. S tem razpršimo tveganja in izkoristimo potencial, ki ga imajo različne vrste investicij. Seveda pa je vsaka donosna investicija zelo atraktivna ne glede na to, kakšen je naš portfelj, če le poznamo tudi tveganja.

Donosna investicija zahteva več pozornosti

Medtem ko se lahko brezskrbno odločimo za nekatere precej varne investicije, moramo pri višji stopnji tveganja dobro premisliti, ali se nam investicija splača ali ne. Pogosto pa to ni preprosto faktor donosa in tveganja oziroma ti dve lastnosti nista vezani le na samo investicijo. Čisto možno je, da bomo lahko na oboje vplivali tudi sami.

Tako nam lahko donosna investicija omogoča, da tveganje nekoliko znižamo, če se na svoje delo dobro spoznamo. Nenazadnje se za investicije ne odločamo le na podlagi golih številk oziroma podatkov o pričakovanih donosih in tveganjih. Odločimo se za tiste investicije, v katerih prepoznamo potencial. Odličen primer so recimo delnice, pri katerih lahko odkrijemo dobre možnosti, če smo se pripravljeni posvetiti delu na tem področju.

Donosna investicija ni nujno tvegana

Nekateri trgi so zelo volatilni, torej nestabilni in nepredvidljivi, kar je pogost razlog za visoko tveganje za investitorje. Ni pa to edini faktor, ki vpliva na tveganje, tako da včasih lahko najdemo tudi bolj stabilne investicije, pri katerih lahko z nekaj dela stopnjo tveganja tudi znižamo.

Problem je v tem, da bo verjetno najbolj donosna investicija tista, pri kateri pričakujemo najmanj stabilnosti – navsezadnje je ravno ta značilnost najbolj atraktivna, saj lahko vrednost našega vložka hitro zelo poskoči. Če se osredotočamo le na investicije, ki nam prinašajo visoke donose, se bomo gotovo najprej srečali z mnogimi možnostmi, ki imajo tudi visoka tveganja.

Če se želimo tem opcijam izogniti, se moramo posvetiti nekaterim morda nekoliko manj znanim oblikam investicij. V vsakem primeru je pametno investicije razpršiti, tako bomo hitro našli kakšne atraktivne možnosti, ki imajo morda nekoliko nižje pričakovane donose, a so hkrati veliko nižja tudi tveganja.

Donosna investicija za tiste, ki niso pripravljeni na tveganja

Tisti, ki niso pripravljeni sklepati kompromisov in tveganj pri investicijah, se bodo raje orientirali po varnosti, ne po pričakovanih donosih. Tako pridejo v poštev investicije z nizko stopnjo tveganja, čeprav pri teh ne moremo vedno pričakovati visokih donosov. Lahko pa vseeno najdemo kakšne zelo zanimive investicije, ki prinašajo dobro razmerje. To so recimo zavarovana posojila, ki na letni ravni investicijo obogatijo za več kot 5%, torej je to donosna investicija, hkrati pa so tveganja zelo nizka oziroma smo zavarovani v primeru, da bi nam grozila izguba zaradi neplačil.

Author

Back to Top