Zavarovanje terjatev za minimalno tveganje pri poslovanju

Zavarovanje terjatev za minimalno tveganje pri poslovanju

Izterjava terjatev 0 Komentar

Upravljanje terjatev prinaša nekatera tveganja, ki lahko ovirajo normalno poslovanje in vodijo tudi v velike težave. Ravno zato je zavarovanje terjatev lahko velika prednost za uspešna podjetja, ki želijo zagotoviti neovirane finančne tokove in maksimalno izkoristiti sredstva, ki jih pridobivajo s prodajo. Pravzaprav lahko na ta način rešimo praktično vse težave, ki jih imamo z nezapadlimi terjatvami – to nam omogoča faktoring s popolno storitvijo, ki vključuje tudi upravljanje terjatev.

Ta ponudba bo mamljiva tudi za uspešna podjetja, ki dobro poslujejo in svojo dejavnost brez težav financirajo s sredstvi iz prodaje. Faktoring namreč ni namenjen le financiranju, temveč daje podjetju fleksibilnost za optimalno delovanje in razvoj. Odpira priložnosti in širi potencial za poslovno rast, zato ima odlične rezultate prav pri uspešnih podjetjih, ki dobro poslujejo. V tem kontekstu ima tudi zavarovanje terjatev očitne prednosti.

Upravljanje in zavarovanje terjatev

Že z upravljanjem terjatev bo veliko dela, tudi če nimamo težav s kupci. Navsezadnje je treba spremljati statistiko prodaje in stanje izdanih računov, beležiti vsa plačila in paziti tudi na plačilno disciplino kupcev. Poleg tega imamo opravka z dolgimi plačilnimi roki, zato ne gre le za enkratne obveznosti, temveč za dolgoročno delo. Na koncu pa ne moremo zanemariti tveganja za zamude in neplačila, ravno v tem oziru ima zavarovanje terjatev velik potencial.

Faktoring s popolno storitvijo v celoti prevzema upravljanje terjatev, tako da se elegantno rešimo vseh mogočih težav in tveganj, ki bi jih sicer imeli s terjatvami. Deluje tako, da faktor terjatve odkupi, torej jih plača in s strani podjetja je zadeva zaključena – računi so plačani in s terjatvami dela ne bo. Upravljanje terjatev prevzame faktor, ki se posveti izterjavi, tudi opominjanju in postopkom v primeru, da pride do težav s plačilom. Zavarovanje terjatev v takšnem primeru pomeni, da podjetje zaradi zamud in neplačil ne bo imelo težav, kar je še dodaten plus.

Potrebujemo zavarovanje terjatev?

Morda se zdi, da pri zanesljivih kupcih zavarovanje terjatev ni potrebno. Le redko pa se ta misel izkaže za veljavno tudi v praksi, sploh ob nepredvidljivih gospodarskih razmerah. Kaj hitro se lahko plačilna disciplina spremeni, že najmanjše težave pa imajo pri poslovanju podjetja lahko velike posledice. To pomeni, da je zavarovanje terjatev vsekakor priporočljiv varnostni mehanizem, ki nas lahko v takšnih situacijah reši.

Zavarovanje terjatev ni edina prednost faktoringa

S tem, da se rešimo opravkov in obveznosti pri upravljanju terjatev, se nam odpira malo morje možnosti za optimizacijo poslovanja in iskanje priložnosti za poslovno rast. S tega vidika je faktoring zelo priporočljiv za start-upe, mala in srednje velika podjetja ter druge uspešne družbe, ki imajo ambiciozne načrte. Ker olajša delo s terjatvami in predvsem odpravlja čakalne dobe za prihodke, je idealen tudi za izvoznike in tiste, ki se šele pripravljajo na vstop na tuje trge. Z zagotavljanjem stalne likvidnosti pa pravzaprav vsem podjetjem omogoča maksimalno fleksibilnost in konkurenčnost na trgu. V primerjavi s temi prednostmi je zavarovanje terjatev le še ena izmed dobrodošlih odlik, ki jih ima faktoring s popolno storitvijo za tiste, ki se odločijo za takšno rešitev.

Author

Back to Top