Na kakšne načine se lahko izda e račune?

Na kakšne načine se lahko izda e račune?

Splošne teme 0 Komentar

E računi so že večinoma nadomestili klasične račune. Izstavljanje računov ni nič težkega. Vseeno pa morajo vsi podjetniki poznati osnovne zakonitosti. Poleg tega je treba vedeti, a lahko račune izstavljate na različne načine. V prispevku vam bomo na kratko pojasnili, kakšne možnosti imate.

Načini izstavljanja računov

Najprej se dotaknimo področja sodelovanja s predstavniki javne uprave. Če vaše podjetje dobavlja artikle javni upravi ali zanjo izvaja določene storitve, potem morate neposrednim uporabnikom proračuna nato izstaviti tudi e račune. To lahko naredite prek UJP portala, v katerega se morate poprej prijaviti z izbranim uporabniškim imenom in geslom. Hkrati si morate prispkrbeti tudi digitalno potrdilo. Prek njega si boste kasneje naložili podpisno komponento, ki bo služila elektronskemu podpisovanju izdanih računov.

Če nameravate račun izstaviti fizičnim ali pravnim osebam, imate pri tem nekoliko več svobode. Morate pa najprej vedeti, na kakšen način boste zahtevali plačilo od strank. Bo šlo za direktno nakazilo na vaš TRR ali boste strankam omogočali gotovinsko plačilo. Zakaj je to pomembno?

Če bodo stranke za storitve ali izdelke plačale z bankovci, kovanci, plačilnimi karticami ali s čekom, si morate poprej urediti sistem davčne blagajne. To pomeni, da boste dokupili set naprav ali pa si boste ustrezno programsko opremo naložili na računalnik ali na tablico. Pri tem ne smete pozabiti na ustrezen tiskalnik, ki bo namenjen posebej izstavljanju računov.

Če imate v planu nakazilo direktno na vaš TRR, potem davčne blagajne ne potrebujete. Račun boste za stranke pripravili samostojno in v precej poljubni obliki. Pomembno je, da pri tem ne manjkajo ključni podatki. Tak račun lahko pripravite v Wordu, Excelu, ali pa prek posebnega programa za izstavljanje e računov, ki vam bo vse skupaj olajšal.

Na računu ne smejo manjkati naslednji podatki: podatki o naslovniku, prejemniku, o datumu izstavitve računa in pričakovanem datumu poplačila. Vsebovati mora podatke o tem, za katere storitve ali izdelke gre. Navedena mora biti količina in cena, prištet pa DDV, če podjetje posluje z njim.

Author

Back to Top