Ugoden zobni implantat – dejavniki, ki vplivajo na ceno

Ugoden zobni implantat – dejavniki, ki vplivajo na ceno

Splošne teme 0 Komentar

Na trgu zobne protetike ne gre pričakovati enotnih cen za protetične nadomestke, saj cene variirajo glede na številne dejavnike. Zato je ugoden zobni implantat lahko tako kakovosten kot ne kakovosten. Zobozdravnik običajno sodeluje z določenimi proizvajalci protetike. Zobozdravnik hkrati tudi svetuje o najbolj ustrezni izbiri, pri čemer se je dobro pozanimati o uporabljenih materialih, bio kompatibilnosti vsadkov in drugih značilnostih.

Cena za posamezen vsadek skupaj z vijakom, opornico in krono variira od 500 pa vse do 7500 evrov. V primeru dražjih vsadkov, je potrebno vedeti, kaj za to ceno ponujajo. To je lahko nadpovprečno dolga življenjska doba, napredne tehnologije materialov, klinična preizkušenost, možnost garancije in drugo. Kateri dejavniki pa najpogosteje vplivajo na ceno vsadkov?

Ugoden zobni implantat različnih blagovnih znamk

Na trgu zobne protetike obstaja več kot 50 proizvajalcev oziroma različnih blagovnih znamk, ki vsadke dobavljajo v zobozdravstvene klinike in ambulante. Vsaka blagovna znamka ima določene prednosti in slabosti. Proizvajalec Nobel Biocare in švicarski proizvajalec Straumann v svetu veljata za najbolj kakovostni blagovni znamki, ki nudita visoko kvalitetne vsadke z dolgo garancijo na materiale.

Ugoden zobni implantat s ceno za vijak in zobno krono

V ceno za posamezen vsadek je vključena cena za vse sestavne dele, brez katerih zdravljenje zoba s protetiko ni mogoče v celoti izvesti. Pri tem so dražji vijaki izdelani iz kombinacije titana in cirkonija. Nekoliko dražji vijaki so tudi bio kompatibilni, saj zajemajo klinično preizkušenost, ki zagotavlja uspešnejše celjenje in hitrejše zlitje vijaka s čeljustno kostjo. Cena za vijak je tudi odvisna od tega, ali pacient potrebuje manjše in ožje vijake, ki so cenejši, ali pa večje in debelejše vijake, ki so dražji.

Ko zobozdravnik pričvrsti vijak v čeljustno kost in čez nekaj mesecev nanj namesti opornico pride na vrsto namestitev zobne krone, ki jo po meri izdelajo v protetičnem laboratoriju. Dražje krone so izdelane iz trpežnega porcelana, vendar pa ceno bolj določajo storitve izdelave, saj mora biti krona po barvi in videzu skladna z ostalimi zobmi, zato da ni opaziti, da gre za umeten zob.

Zobni implantati – cena za zdravljenje zoba

Brez storitev zobozdravnika specialista tudi sam vsadek nima vrednosti oziroma uporabnosti. Prav zato veliko zobozdravstvenih klinik pri izračunu končne cene vključijo in upoštevajo tudi vse storitve za zdravljenje in nadomeščanje manjkajočega zoba oziroma zob. Zobozdravnik pacientu razloži katere postopke je potrebno opraviti ter pri tem poda izračun tudi za posamezen ugoden zobni implantat blagovne znamke dobavitelja.

Author

Back to Top