Razlikovati je potrebno med navadnim s. p. ter med normiranim s. p.

Razlikovati je potrebno med navadnim s. p. ter med normiranim s. p.

Slovenska zakonodaja 0 Komentar

Če bi nas kdo ustavil na cesti in vprašal, kakšna je razlika med navadnim samostojnim podjetnikom ter med normiranim, verjetno ne bi točno znali podati pravega oziroma natančnega odgovora.

Če pa imamo tudi sami s. p. ali nekdo izmed naših bližnjih, potem je razlika za nas očitna.

Povejmo jo še tistim, ki ne vedo razlike med tema dvema oblikama s. p.

Strokovnjaki bi dejali, da sta glavni razliki med normirancem ter navadnim s. p. predvsem v ugotavljanju davčne osnove in pri računovodstvu. Normiran s.p. ima davčno osnovo, ki se ugotavlja tako, da se od vseh davčno priznanih prihodkov odšteje 80 % normiranih stroškov, pri navadnem s. p. pa se od vseh priznanih davčnih prihodkov odštejejo vsi davčni priznani stroški. In še naprej: Normiran s. p. ne more davčne osnove zniževati z uveljavljanjem olajšav, navadni s. p. pa seveda ima to pravico.

V nadaljevanju moramo vedeti tudi to, da normirancu ni potrebno najemati računovodskega servisa, čeprav strokovnjaki priporočajo, da ga je prav tako dobro najeti, predvsem ker so v ozadju tudi številne svetovalne storitve. Računovodske storitve pa torej niso nujne, ker mu ni treba oddajati letnih poročil ter tudi ne pojasnil o poslovnem izidu, ki ga je dosegel. Njegova dolžnost je le, da mora voditi evidenco računov, ki jih je izdal ter tudi evidenco osnovnih sredstev ter seveda da ob roku odda davčni obračun.

Preden se torej podamo na pot samostojnega podjetništva, se je vedno dobro pozanimati, kakšno obliko poslovanja si bomo izbrali. Dobro se je o tem pozanimati že nekoliko prej, in sicer pri ljudeh, ki se na to dobro spoznajo ali pa so tudi sami del posla. Taki nam bodo znali najbolje svetovati. Sicer pa lahko pobrskamo tudi po spletu. Tudi tam dandanes najdemo že toliko informacij, da jim le stežka sledimo.

Author

Back to Top