Naloge agencije za izterjavo

Naloge agencije za izterjavo

Izterjava terjatev, Poslovanje v tujini 0 Komentar

Izterjava dolga je počasna, zamudna in stroškovno obremenjujoča naloga. Zato jo prepustimo profesionalcem, agenciji za izterjavo.

V kolikor imamo dolžnike, katerim so roki za poplačilo dolga že zapadli, se jih kar hitro lotimo. Terjatve so lahko precej obsežne. Lahko gre za visoke količine denarja, ki ga kot podjetje krvavo potrebujemo za investiranje ali pa za poplačilo stroškov. Pomembno, tudi upnik je na drugi strani dolžnik. S tem, ko podjetje ne prejme poplačila za proizvode ali pa za opravljeno storitev, lahko na drugi strani trpijo njihovi dobavitelji. Gre torej za verigo, ki se le podaljšuje.

balance-sheet-241711_1280

Ker pa je izterjava lahko precej zamuden proces, jo prepustimo agenciji za izterjavo. Agencija bo od nas zahtevala čim več podatkov o dolžniku. Eden pomembnejših faktorjev na osnovi katerega se agencija odloči ali bo prevzela terjatev ali ne, je plačilna sposobnost dolžnika.

Če je dolžnik brezupen primer, se agencija ne bo spustila v izterjavo. To pa zato, ker je poplačilo agencije sestavljeno iz odstotka dolga, ki ga dolžnik dolguje upniku. Če se izkaže, da je dolžnik plačilno sposoben, potem agencija potrebuje dokazila, da smo poslovali z dolžnikom. Potrebno je dostaviti vse račune in pogodbe, ki smo jih sklenili v procesu medsebojnega poslovanja. Ko ima agencija vse potrebne podatke, potem na sodišču sprožijo sodni postopek.

Potrebno pa je omeniti, da kljub vsem dokazilom, nikoli ne moremo zagotovo trditi, da bo delo agencije uspešno. Tega nam niti agencija ne more in ne sme zagotoviti. Kajti nihče ne more natanko vedeti, kako se bo sodišče odločilo. Agencija pa si kljub temu pridržuje pravico do izplačila, tudi ob morebitni neuspeli izterjavi. Zato je morda nasvet, da bodoče partnerje pred poslovanjem dobro preverimo, več kot dobrodošel. Ker pa današnje poslvoanje ni omejeno le na državo v kateri živimo, so lahko dolžniki tudi podjetniki v tujini. Kako lahko terjamo njih oziroma njihove dolgove, pa si preberite v naslednjem prispevku.

Author

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top