Terjanje dolžnikov v tujini.

Terjanje dolžnikov v tujini.

Poslovanje v tujini 0 Komentar

Če imate dolžnike v Nemčiji imate manjše možnosti, kot če jih imate na Balkanu ali v ZDA.

Govorili smo o terjatvah na domačih tleh. Kako pa lahko podjetje izterja dolg od dolžnika, ki je na tujem? Najprej naj omenimo, da sami zelo težko izterjamo dolg. Nekaj izterjav podjetje lahko vodi samo, vendar ne v nedogled. Zlasti tiste izterjave, ki so relativno nizke. Govorimo o nekaj 10 evrov. Pri tovrstnih izterjavah se podjetje lahko marsikaj nauči. Pri večjih izkupičkih pa je bistvenega pomena, da se podjetje obrne na agencijo za izterjavo.

Naj omenimo, da tudi agencije niso 100 % uspešne. Natančneje, nihče ne more zagotoviti poplačila terjatev v celoti. Ko terjatev zadeva podjetje na tujem, lahko rečemo, da so naše možnosti precej odvisne od države v kateri je dolžnik. Ne boste verjeli, vendar imamo tu v mislih predvsem mentaliteto ljudi. Določene agencije imajo tudi do 85  odstotno uspešno, kar zadeva izterjavo. To pa zato, ker podjetja terjatev prepustijo pravočasno, torej približno 90 dni od njihove zapadlosti. Torej dalj časa, ko podjetje odlaša z izterjavo, manj možnosti ima.

euro-447209_1280

Ne glede na to, da upnik pozna dolžnika in z njim sodeluje že nekaj let, je kljub temu dobro izterjavo prepustiti agenciji. Preprost razlog, agencija stranke ne pozna tako kot jo pozna upnik, in se zato ne obremenjuje z odnosi. Medtem, ko upnik lahko goji posebna čustva in je posledično lahko bolj prizanesljiv. Kar pa se odrazi v izgubi časa in denarja. Če imate dolžnike v Nemčiji imate manjše možnosti za izterjavo kot če jih imate na Balkanu ali pa v ZDA. To pa zato, ker je s tečajem družbe v Nemčiji praktično izgubljeno vse čez noč. Med tem, ko je tovrsten proces na Balkanu bistveno počasnejši in posledično obstaja nekaj upanja. Se pa boste južnim bratom bolj zamerili kot Nemcem. Kakorkoli že, uspešnost terjatve je v prvi vrsti odvisna od pravočasnosti. Zato ne odlašajte.

Author

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top