Načini, kako privarčevati s črnilom

Načini, kako privarčevati s črnilom

Splošne teme 0 Komentar

Črnilo za tiskanje lahko predstavlja velik strošek, zato so v članku predstavljeni načini, kako te izdatke čim bolj zmanjšati.

Alternativa kartušam

Eden največjih problemov brizgalnih tiskalnikov, kar se tiče porabe črnila, so kartuše. Črnilo je namreč v tem primeru shranjeno v plastični škatlici, ki že sama po sebi pomeni določen strošek za proizvajalca in kupca. Poleg tega tudi v primeru, ko naj bi porabili vso črnilo, v kartuši še vedno ostane še kar nekaj le-tega. Dobra alternativa je nakup tiskalnika, ki ima v sebi že vgrajen predalček za črnilo, ki ga uporabnik po potrebi dovaja. Tudi pregled nad dejansko količino črnila v tiskalniku je na tak način lažji.

Pisava in način tiskanja

Tudi uporaba manjših in s tem varčnejših pisav je pametna odločitev. Varčnejši pisavi sta na primer Times new roman in Garamond. Dobra izbira je tudi pisava EcoFont. V tej pisavi se nahajajo majhne luknjice, na račun česar je poraba črnila 25 % manjša. Pri tem pa ni ovirana čitljivost natisnjenih strani.

Možnost je tudi, da dokumente natisnete v nižji kvaliteti (varčno tiskanje). To je uporabno predvsem za interno tiskanje, ko ni zahtevana najboljša kvaliteta. Seveda je tudi črno-belo tiskanje dosti cenejše od barvnega, zato se splača uporabiti ta način, če barve niso potrebne.

Selektivno tiskanje

Verjetno ste že ugotovili, da pri tiskanju direktno s spletnih strani poleg želenega besedila tiskalnik natisne tudi vse reklame, fotografije in ostalo, česar ne potrebujete. Zato priporočamo, da besedilo, ki ga resnično potrebujete pred tiskanjem skopirate v Word in se na tak način izognete nepotrebnim stroškom črnila.

Tiskanje tudi, ko naj bi bila kartuša že prazna

Glede na to, da vas tiskalnik opozori, da je kartuša že prazna, ko se v njej dejansko nahaja še približno 30 % črnila, se vam izplača nadaljevati s tiskanjem tudi po tem. Šele ko boste opazili, da je začela kvalitete tiskanja upadati oziroma, ko barve niso več tako intenzivne, je čas, da kartušo zamenjate z novo.

Če se da, se izognite tiskanju

Velikokrat se zgodi, da iz navade natisnemo nekaj, kar sploh ni potrebno. Če potrebujete dokument le zato, da si preberete določene informacije, potem pa ga ne boste več uporabljali, se raje izognite tiskanju in s tem privarčujte.

 

Vir: comando.com

Author

Back to Top