Katero multifunkcijsko napravo izbrati?

Katero multifunkcijsko napravo izbrati?

Splošne teme 0 Komentar

Multifunkcijska naprava je drug izraz za tiskalnike, ki so v današnjih časih sposobne vseh mogočih opravil. Z eno samo napravo lahko tako izvajamo tiskanje, fotokopiranje, skeniranje in še marsikaj drugega; odvisno od tega, za kako napredno napravo se odločimo.

Da bi naprava za tiskanje, fotokopiranje in drugo kar najbolj služila svojemu namenu, izberimo tako, ki bo pokrivala naše potrebe. V prvi vrsti moramo tako vedeti, kaj potrebujemo in želimo. Potem pa moramo zbrati čim več informacij glede tega, kaj vse omogočajo novodobne naprave.

Hitrost tiskanja

To, kako hitro bo izbrana naprava izvajala tiskanje in fotokopiranje, je pogojeno z njenimi osnovnimi karakteristikami. Gledati moramo vrednost ppm, kar pomeni število natisnjenih strani na minuto. Večinoma imamo dva podatka; en se nanaša na tiskanje barvnih strani, drug pa na črnobelo tiskanje. Seveda je pri zelo hitrih tiskalnikih običajno večja tudi kapaciteta za papir, ki ga lahko naenkrat skladiščimo. Večja kot je, manj je potrebnega sprotnega poseganja v tiskanje, kar seveda prinaša določeno udobje.

Kartuše v tiskalniku

Tiskalniki se med seboj razlikujejo tudi glede tega, kakšen tip kartuš podpirajo. V najbolj enostavne modele lahko vstavimo zgolj dve kartuši. Pri tem je ena črna, druga pa vsebuje vse tri osnovne barve. Te kartuše omogočajo nekoliko manj kvalitetne rezultate. Slabost je tudi v tem, da moramo, če nam zmanjka ene barve od treh, zamenjati celo kartušo.

Po drugi strani obstaja možnost nakupa tiskalnika, kjer ima vsaka barva svojo kartušo. Take kartuše zagotavljajo boljše rezultate, po drugi strani pa je prednost v tem, da lahko vsako barvo izrabimo do konca.

Tretja možnost je, da kupimo napravo za tiskanje in fotokopiranje, ki za delovanje sploh ne potrebuje kartuš. Tak tiskalnik vsebuje le posebne predalčke, kamor vlijemo barve. Prednost je predvsem v tem, da na tak način skrbimo za okolje in se izognemo produkciji nove odpadne plastične embalaže.

Katere lastnosti še potrebujete?

Pri nakupu tiskalnika pa se morate vprašati še naslednje. Ali potrebujete napravo, ki jo boste lahko povezali z več računalniki naenkrat? Nameravate tiskati tudi neposredno z mobilnih naprav? Si želite, da bo tiskalnik sposoben avtomatskega obojestranskega tiskanja? Kako pomembna vam je kakovost natisnjenega gradiva? Želite, da vam tiskalnik zagotavlja tudi tiskanje kvalitetnih fotografij? Želite tiskanje izvajati celo na različne materiale? Se želite posluževati 3D tiska?

Na vsa ta vprašanja morate znati odgovoriti, če si želite zagotoviti optimalno napravo za vaše potrebe.

Author

Back to Top