Elektronsko bančništvo ima čedalje več privržencev

Elektronsko bančništvo ima čedalje več privržencev

Slovenska zakonodaja 0 Komentar

E računi so v družbi prisotni že na vseh nivojih. Račune na tak način izdajajo že skoraj vsi podjetniki. Elektronsko plačevanje pa je sicer razširjeno med čedalje večjim deležem svetovnega prebivalstva. Tako mobilno bančništvo uporabljata že dve milijardi ljudi, medtem ko se uporabe spletnih bank poslužuje že več kot polovica ljudi na svetu.

Elektronsko bančništvo v Sloveniji

E računi in e poslovanje je zelo razširjeno tudi med Slovenci. Prav zato je pomembno, da se na tem področju naredi čim več za to, da bodo imeli uporabniki stalen dostop do tovrstnega bančništva ter predvsem, da bo tovrstno poslovanje varno.

Direktorica združenja bank Stanislava Zadravec Caprirolo pojasnjuje, da bo treba zagotoviti hitrejšo in avtomatsko obdelavo podatkov. To naj bi se zagotovilo tudi s spremembami posojilnega registra. V obravnavi je zakon, znotraj katerega je predvideno, da naj bi bili določeni procesi odobravanja kreditov izvedeni digitalno.

Digitalna identiteta

Spremembe pa se ne obetajo zgolj na področju e računov. Veliko se govori tudi o digitalni identiteti. Ta naj bi uporabnikom omogočala poenostavitev številnih postopkov. V elektronski obliki bi se tako lahko sklepalo pogodbe, volivci pa bi prek nje lahko oddali svoje glasove. V te namene je v obravnavi krovni zakon s tega področja. Pridobitev digitalne identitete bo brezplačna. Ne bo pa obvezna. Pridobil jo bo lahko tisti, ki si bo to želel.

Digitalna identiteta je sicer sprejeta v Nemčiji, medtem ko jo na Hrvaškem, v Estoniji in v Luksemburgu že pripravljajo. Prav zato je pomembno tudi za Slovenijo, da hitro uredi to področje, saj bo le na tak način ohranjala konkurenčnost pravnih subjektov.

E računi in e poslovanje sicer prinašata številne prednosti. Vendar so tukaj možne tudi številne nevarnosti. Če plačujete prek elektronske banke, bodite previdni pri izbiri omrežja, s katerega dostopate. Če se namreč povežete z nepreverjenim ponudnikom interneta, lahko tvegate krajo podatkov. Za to mora poskrbeti vsak sam. Ne more biti banka tista, ki naj bi odgovarjala za škodo v takih primerih.

Vir: rtvslo.si

Author

Back to Top