Izterjatev terjatev v tuji državi – ali je sploh mogoča?

Izterjatev terjatev v tuji državi – ali je sploh mogoča?

Izterjava terjatev 0 Komentar

Možnost uspešne izterjave neplačnika so odvisne od države v kateri je podjetje registrirano, od osebnih lastnosti kot je karakter in seveda plačilna sposobnosti. Ker pa zadnji omenjeni razlog vse prevečkrat deluje kot izgovor, je posledica izterjatev terjatev tujina dobrodošla novica za vse, ki poslujete čez mejo.

Pogosto neplačevanje vodi v propad. Tako upnika kot dolžnika. Morda se čudite zakaj pa dolžnik lahko propade zaradi neplačevanja. Predvsem za to, ker se po takšnem slovesu kaj hitro znajde na seznamu neplačnikov. In resna podjetja nenehno spremljajo tovrstne sezname. In enkrat, ko je podjetje na temu seznamu, je zelo dolga in počasna pot do povrnitve ugleda. Kaj pa lahko upnik naredi v primeru, če dolžnik ne poravna svojih obveznosti v časovnem roku. Najpogostejša in najpametnejša pot je začetek izterjave. Izterjavo se prijavi agenciji, ki nato terja dolžnika. Pri tem pa uporabi vsa pravna sredstva, ki so na voljo. Včasih tudi poznanstva, če je to le možno. Kaj pa če je terjatev na tujem?

Izterjatev terjatev tujina je prav tako kot izterjava dolga na domačem trgu kar precejšno breme za upnika. Potrebno je veliko časa in energije, da pritegnemo pozornost dolžnika. Ker je ta proces dolgotrajen, zamuden in posledično finančno obremenjujoč, to delo prepustimo agenciji. Možnosti uspešne izterjave na tujem ali doma je večja, če je prijava hitra. V kolikor s prijavo odlašamo, je z vsakim dnevno težje izterjati denar. določene države pa imajo celo svoja pravila kako izterjatev terjatev v tujini poteka. Če dolžnik v določeni državi za katero to pravilo velja, sproži postopek stečaja podjetja, se kot dolžnik na žalost ne moremo nadejati uspehov. Če pa je dolžnik zgolj podjetnik, ki ne želi poravnati svojih obveznosti, potem smo na dobrem konju. Agencija za izterjavo sodeluje z agencijami na tujih trgih. Če je potrebno tudi z organi pregona in sodiščem. To so vzvodi, ki posledično spodbujajo države k sodelovanju. Tako, da izterjatev terjatev tujina je možna, ampak le če jo prijavite pravočasno.

Author

Back to Top