Višina plače in motiviranje zaposlenih

Višina plače in motiviranje zaposlenih

Splošne teme 0 Komentar

Veliko podjetnikov se na neki točki vpraša, kolikšna naj bi bila plača zaposlenih v podjetju. Veliko delodajalcev pridne delavce nagradi tudi z višjim plačilom. Je to prava metoda? V kolikšni meri dejansko višina plače prispeva k povečanju in ohranjanju motivacije zaposlenih?

Pomen plače

Seveda si vsak želi čim višje plačilo za opravljeno delo in zaposleni, ki so zadovoljni z zneskom, ki ga prejmejo, so tudi bolj zadovoljni na delovnem mestu in bolj motivirani, da delo dobro opravljajo. Napačno pa bi bilo predpostaviti, da je to najpomembnejši ali celo edini način motiviranja zaposlenih. Ugotovljeno je bilo, da obstajajo številni drugi motivatorji, ki so lahko še pomembnejši od višine plače.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na motiviranost

Pomembno je, da zaposleni opravlja delo, ki se sklada z njegovimi vrednotami, da čuti, da dela nekaj pomembnega, vrednega. Prav tako so pri delu bolj motivirani posamezniki, katerim je prepuščena večja svoboda pri sprejemanju odločitev v zvezi z delom, saj se na tak način čutijo bolj svobodne in delo opravljajo z večjo vnemo. Pomembno je tudi, da zaposleni opravlja tiste delovne naloge, skozi katere lahko izrazi svoje dobre lastnosti, talente in sposobnosti, da ga torej delodajalec postavi na najbolj primerno delovno mesto. Na tak način ga bo delo izpopolnjevalo. Občutek, da dobro opravlja svoje delo, ga bo motiviral, da si bo še bolj prizadeval za brezhibnost. Za motivacijo zaposlenih je prav tako pomembna možnost napredka. Če zaposleni ve, da se lahko, v primeru, če bo svoje delo opravljal res dobro, vzpne na višji položaj, bo vložil več truda. Če možnosti napredka ni, mu bo lahko volja do dela kmalu pošla, počutil se bo ujetega.

Nedenarne metode motiviranja

Seveda je tudi plača element motiviranja zaposlenih, vendar se sorazmerno z njenim povečevanjem ne bo poviševala motiviranost zaposlenih. Če zaposleni s plačo komaj shaja, bo vsako povišanje zanj zelo dobrodošlo. Po drugi strani pa v primeru, ko ima posameznik dovolj denarja tako za sproti kot za »priboljške«, mu povišanje plače ne bo predstavljalo posebnega bonusa. Zaposlene lahko nagradite tudi na druge načine. Podjetnik mora poznati prioritete svojih zaposlenih. Nekaterim veliko pomeni javna pohvala, drugim možnost izobraževanja, tretjim novi delovni izzivi.

Author

Back to Top